Organisaties pleiten voor verlenging belastingvrij schenken eigen woning

NVM-Makelaars, VNO-NCW, MKB Nederland en Netwerk Notarissen pleiten voor verlenging van de mogelijkheid om eenmalig 100.000 euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een eigen woning. Dit omdat de regeling een groot succes is.Volgens de Belastingdienst is al 50.000 keer van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De KNB onderschrijft het succes van de regeling en steunt het pleidooi voor verlenging hiervan.

Volgens de NVM heeft de regeling een positief effect op de woningmarkt. Het zou volgens de makelaars ‘dom zijn’ om er nu mee te stoppen. Netwerk Notarissen heeft  staatssecretaris Wiebes van Financiën maandag een brief gestuurd met aanbevelingen voor het Belastingplan 2015. Het kennisnetwerk bepleit onder meer verlenging van de eigenwoningschenkingsregeling die zonder ingrijpen op 1 januari 2015 afloopt. Aanleiding hiervoor zijn de resultaten uit een recente steekproef van Netwerk Notarissen waaruit blijkt dat ruim 45 procent van de kopers op dit moment starter is. Netwerk Notarissen stelt de staatssecretaris daarom voor om de regeling met één jaar te verlengen. Uit een eerder dit jaar door de KNB gehouden poll onder haar leden bleek al dat sinds de tijdelijke verruiming van de vrijstelling schenkbelasting eigen woning het aantal schenkingen waarbij gebruik wordt gemaakt van deze vrijstelling flink is toegenomen.

In de lift
Het kabinet besloot vorig jaar oktober tot de hogere vrijstelling om de huizenmarkt aan te jagen. De regeling geldt tot het einde van dit jaar. Voorwaarde is dat de ontvanger met het geld een eigen woning koopt, zijn hypotheekschuld aflost of een verbouwing financiert. De Belastingdienst had op niet meer dan 20.000 eigenwoningschenkingen gerekend, schrijft het Algemeen Dagblad. Mede door deze schenkingen zitten de woningverkopen nu in de lift, aldus de krant.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB)

Lodewijk Brust

Lodewijk Brust

13 aug 2014