Van Kruijsdijk Notarissen loopt graag mee voorop als het gaat om de nieuwste technologie.

Van Kruijsdijk Notarissen loopt graag mee voorop als het gaat om de nieuwste technologie.

 Van Kruijsdijk Notarissen is een van de testkantoren voor het project met de Belastingdienst.

We gaan het nieuwe systeem testen voor het digitaal inschrijven van de akten, registreren van akten en het digitaal aangifte doen van de overdrachtsbelasting.

Op dit moment worden akten nog ingeschreven in een papieren repertorium. En daarna gaat de akte naar de Belastingdienst, deze wordt door de Belastingdienst gecontroleerd en als er sprake is van een heffing overdrachtsbelasting stuurt de Belastingdienst daarvoor een aanslag, die door ons kantoor betaald moet gaan worden.

Met het nieuwe systeem hoeft er geen papieren repertorium meer bijgehouden te worden, alles wordt digitaal geregistreerd in ons softwarepakket en digitaal verzonden naar een centrale database welke wordt beheerd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en waar ook de Belastingdienst inzake in heeft. Daarnaast wordt ook digitaal de aangifte overdrachtsbelasting gedaan bij de Belastingdienst en komt ook de aanslag overdrachtsbelasting digitaal retour op ons kantoor.

Vanaf 1 januari moeten alle notariskantoren over op het digitale systeem van akteregistratie, dit gaat gefaseerd en de volgorde wordt bepaald door de Belastingdienst.

Aan gezien wij in de groep met testkantoren zitten gaan wij eerder op het nieuwe systeem draaien. Volgens planning gaat vanaf 21 oktober 2013 het eerste testkantoor over, daarna elke dag één kantoor, dit om de testkantoren goed te kunnen monitoren.

Door mee te doen in de testfase kunnen we nog meepraten over kleine aanpassingen en hebben we de volledige begeleiding van de KNB en de Belastingdienst.

Lodewijk Brust

Lodewijk Brust

19 jul 2013